Donderdag 17 september 10u. stond drs. Geert van der Wilt van de Servicedienst der Gemeente Rotterdam (de afdeling Centrum voor Onderzoek en Statistiek) op de stoep. Hij kwam praten met de bewonersvereniging over de kwaliteit van de wijk.

Het werd een geanimeerd gesprek over ‘wat gaat goed in de wijk’, en wat niet. De resultaten van alle interviews zijn nog niet gereed, maar hij meldde me deze week alvast dit:

De Technische Universiteit Delft voert samen met de gemeente Rotterdam een onderzoek uit in het Oude Noorden en het Liskwartier. Het onderzoek gaat over de vraag hoe het komt dat een wijk een neergaande of juist opwaartse ontwikkeling doormaakt, en welke rol factoren als bijv. veiligheid, overlast, werkloosheid of leegstand daarbij spelen. In het bijzonder zal worden gekeken naar de slagkracht die bewoners gezamenlijk kunnen ontwikkelen om negatieve ontwikkelingen in hun buurt tegen te gaan of zelfs om te keren. In de maanden september en oktober zijn voor het onderzoek interviews afgenomen met bewoners en professionals die bij de wijk betrokken zijn. In de periode daarvoor is met gebruikmaking van bestaande monitoren en databestanden een beeld verkregen van de situatie in de hele stad. Aan het onderzoek doen ook de gemeenten Amsterdam en Dordrecht mee. Het onderzoek wordt medegefinancierd door het Nicis Institute. Nadere informatie is te verkrijgen bij Marco van der Land van Onderzoeksinstituut OTB te Delft.