Vrijdag j.l. werd door Maurice Specht i.s.m. en bij SONOR een bijeenkomst georganiseerd onder de titel ‘Burgerkracht beter benutten’.

Ik twijfelde over mijn aanwezigheid want was een tikje bevreesd in een langdurige lezing verzeild te geraken over ‘hoe gezamenlijk een wipkip te realiseren op het pleintje in de buurt’.
Bestudering der sprekers had toch mijn interesse gewekt, want.. intrigerend volk.

De dag overtrof elke verwachting.

Jim Diers en Cormac Russell toonden verbazingwekkende en hilarische beelden + bleken beiden begenadigde sprekers. Hun theorie en aanpak om een buurt zelfredzaam te maken (& houden!) is – in Nederland anno 2011 – baanbrekend.
Het deed me denken aan de in ’98 ooit gevolgde Landmark-cursus én het meesterwerk van Jane Jacobs uit 1961.
Even kort door de bocht (vooral de links onderaan bekijken voor de nuance): als je echt iets wezenlijks wil in een buurt dan moet dat bottum-up, vanuit de kwaliteiten die in de buurt aanwezig zijn en niet – zoals we eigenlijk altijd doen – top-down via een ‘plan van buiten’ of ‘ingehuurde deskundigen die bepalen wat goed is voor de buurt’. Crux hierbij: ga op zoek naar ‘de connectors in de wijk’. Dat blijken vaak níet degenen te zijn die altijd overal aanwezig zijn of het hoogste woord voeren! (‘zoals ik’, mompelde ik beteuterd)

Na een uurtje zat iedereen (een ratjetoe aan welzijns- & buurtwerkers, maatschappelijke instanties, ambtenaren, advies- & projectbureau’s, etc..) op het puntje van z’n stoel: zonneklaar was aangetoond dat onze jarenlange goedbedoelde inspanningen in de wijk behoorlijk anders en met een veel hoger rendement gedaan kúnnen worden én.. moeten!
Tikje pijnlijk.
Maar ook.. bijzonder inspirerend en te denken gevend.

’s-Middags splitste het gezelschap zich in 2 groepen voor een wandeling door het Oude Noorden. Ik deed uiteraard de TopvanNoord-trip waarbij we Kinderparadijs Meidoorn (mooi!), Het Klooster, van Speyk en ons wijkje bezochten. Mirjam Fokkema lichtte de Kloosterplannen toe, Ton te Braake belichtte 20 jaar Speyk-historie en ikzelf mocht gelukkig ook even toeteren over de afgelopen jaren gerealiseerde resultaten.
Terug bij SONOR deelden Jim & Cormac boven een wijntje nog vele kleurrijke ervaringen.

Komende week eens ernstig verdiepen in de aanpak van de mannen, want meteen duidelijk: dit is briljant, maar vergt focus en beheersing der theorie. Hiermee beginnen:
. de webstek van de bijeenkomst met enig lees- en kijkspul.
. het boek van Jim Diers.
. een essay van Cormac Russell
. Het ABCD-Instituut
. De Europese ABCD-gemeenschap (geinige url: ‘ABC Deuropening‘)

[slideshow]