Afgelopen donderdag 14 april werd te ROC Zadkine Oude Noorden de NICIS-conferentie ‘Zelfredzame buurten, hoe doe je dat?‘ gehouden.
‘Onze eigen’ Roland van Wageningen hield ‘s-middag te van Speyk voor een deel der conferentiegangers een lezing getiteld ‘Participatie van bewoners bij de nieuwbouw van het Soetendaalseplein‘.
Altijd in voor enige Zending, dus.. Noord-Toppers Saskia & ik hadden ons aangemeld, o.a. ter support van Roland.

Resultaat was dat ik meteen een stukje van de conferentie meepakte: ‘Poppelepop!
Ik hoorde achtereenvolgens onze voormalige wethouder Marianne van den Anker, de huidige Deelgemeente Noord bestuurder Ahmed Harika en René van Duin van Centrum voor Onderzoek en Statistiek Rotterdam spreken, en nam in de pauze even het uitgereikte document ‘Omslagpunten in de ontwikkeling van wijken’ door.
Kleurrijk proza – zie hieronder een paar voorbeelden – waarbij mijn vermoeden is dat de opstellers niet de workshop ‘Begrijpelijk Formuleren‘ hebben gevolgd.
Kan aan mij liggen, maar wat te denken van zinnen ala: ‘Waar een afneembare leefbaarheid leidt tot een toename van de uitstroom van midden- en hoge inkomens, zal dit meer het geval zijn als de binding van deze groepen met de buurt beperkt is en/of als de sociale cohesie binnen een buurt laag is.’, gelardeerd met een grafiekje of 100!

Blij dat wij van de 4 pijlers van Zadkine – Leren, Denken, Durven, Doen – de 1e 2 al jaren geleden intuïtief maar overgeslagen hebben, en afgelopen zaterdag weer eens een Groenactie gedaan hebben.
Was voor de 7e maal een sterke TopvanNoord-ochtend, m.n. voor de leefbaarheid, binding met de buurt & sociale cohesie; hel volluk – zowel hoog als laag – stroomde toe!

Nog even over de speech van Roland: glashelder!
De aanwezige buurtwerkers en bestuurders uit het hele land waren onder de indruk en deden ons 3-en ter plekke een aanbod (..’Noem een bedrag..!‘) e.e.a. te Luttelgeest e.o. nog eens te herhalen.
Hebben we afgewezen, want we willen hier natuurlijk niet weg + .. zo moeilijk is ’t niet om ’t zelf te doen.

[slideshow]

P.S. Deelgemeente Noord.. bedankt voor de Taartenmuffin-Cadeau-bon!