Op onze Burendag kreeg ik – vanwege mijn onmetelijke verdiensten voor de Bewonersvereniging – een kettingzaag, de Bosch AKE 35 S, kado.
Niet te missen hint hiermee leek vooral dat ik – conform afgelopen jaren – de houtvoorraad voor de Nieuwjaarsborrel dien te blijven verzorgen. Een bijzonder lucratieve Top van Noord-deal!
Maar kniesoor natuurlijk die over een prima handelsgeest bij een Bewonersorganisatie gaat lopen mauwen.

Aldus besloot ik afgelopen week het monster eens uit te pakken teneinde enige boomstammen uit mijn tuin tot hapklare brokken te kunnen verwerken.
Klein perikeltje:.. het kreng wordt in onderdelen geleverd die je zelf in elkaar dient te schroeven.
Dat valt allemachtig niet mee wanneer de handleiding door 2 Noord-Koreaanse werkstudenten op een zomerkamp Nederlands lijkt te zijn gemaakt.
Wat te denken b.v. van een zin ala: ‘Leg de kettingschakels om het kettingwiel 19 en breng het zwaard 10 zo aan dat de bevestigingsbouten 20 en de beide zwaardgeleidingsbruggen 23 in het bijbehorende gat van het zwaard 10 grijpen.‘.
Op blz. 6 van het Bosch-proza kwam ik de verontrustende tekst tegen: ‘Gebruik uitsluitend biologisch afbreekbare Bosch-zaagkettingolie om beschadiging van de kettingzaag te voorkomen‘.
Maar dat zit natuurlijk weer niet in de doos!

Eerst maar eens naar leverancier De Jong dus, die mij monter aanraadde: ‘domweg motorolie erin pletteren’.
Terug thuis dit gedaan, en de aan-schakelaar ingedrukt, waarna.. ketting blokkeerde en het apparaat evenveel olie lekte als mijn auto (die zijn 16e en waarschijnlijk laatste levensjaar momenteel uitrijdt)!
Op alle mogelijke manieren (linksom, rechtsom, ondersteboven, achterstevoren,..) ketting gewijzigd zonder enig verschil, waarna.. weer eens naar de Jong gekuierd die na 1 blik meldde: ‘Nee, moet andersom!
Thuis andersom gelegd en.. blokkeerde idem, dus voor de 3e keer naar de Jong gesjokt die nu wat beter keek en mompelde: ‘Nee, ketting moet achter nippeltje hoppelepop langs’.
Dagje rust genomen ter kalmering.

Gisteren met nieuw elan de Jongs tips uitgevoerd en.. wat een feest voor een kantoorjongen!
Heerlijk apparaat, dus ruim voldoende hout versplintert om tot begin februari ons Nieuwjaarsfikkie van zaterdag 8 januari 17u. Hoek Soetendaalseweg/Kabeljauwsestraat ferm brandend te houden.
Klein minpuntje.. het ding ging lastig uit, dus er staat helaas geen boom meer overeind aan de Zuidzijde der Soetendaalseweg.
Sorry!

Winstpuntje: in de euforie na het aangerichte bloedbad met de kettingzaag meteen mijn souterrain opgeruimd en.. 10 liter resterende Glühwein van vorig jaar gevonden met een houdbaarheidsdatum tot 2043! Pure kwaliteit, begreep ik meteen.

Meteen doorgepakt en Bewonersorganisatie Liskwartier gemailt dat ik ook dit jaar hun monumentale olievat weer wil lenen.

Ik ben er helemaal klaar voor!